15.10.09

Blog Action Day: Yksilön toimet

Tässä joitakin WWF:n sivulta poimittuja keinoja, joilla jokainen meistä voi torjua ilmastonmuutosta:

Energiansäästö

Energiansäästöstä voi ottaa oppia vaikkapa isovanhemmiltamme, jotka usein muistuttivat valojen turhasta polttamisesta ja osasivat elää ilman nykyaikaisia sähkölaitteita. Asunnon lämpötila kannattaa pitää noin 20 asteessa, eikä jääkaappia ja liettä kannata sijoittaa vierekkäin.

Sähkölaitteiden välillä on suuria eroja. Uusia laitteita hankkiessaan kannattaa miettiä niiden todellista tarvetta ja suosia energiaa säästäviä laitteita.

Jätteet

Paras tapa vähentää jätteistä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä on ehkäistä jätteen syntymistä: vältä esimerkiksi tuplapakkauksia ja ruoan heittämistä roskiin.

Kierrätyskin vähentää kotien kasvihuonekaasupäästöjä. Jos biojäte päätyy sekajätteen mukana kaatopaikalle, se tuottaa suuria määriä metaania.Metaani on voimakas kasvihuonekaasu.

Metallipurkit ja muu metalliromu kannattaa myös kierrättää, sillä metallin valmistus vaatii paljon energiaa.

Ruokailu

Ruokailulla on suuri ilmastovaikutus. Lihantuotanto aiheuttaa paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Suosi kasvispainotteista ruokavaliota ja kotisi lähellä avomaalla kasvanutta ruokaa, kuten juureksia ja viljoja. Kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit ja lentokoneella Suomeen matkanneet mansikat eivät ole ilmastoystävällistä ruokaa.

Liikenteessä

Liikenteessä voit vähentää kasvihuonekaasupäästöjäsi liikkumalla mahdollisimman paljon kävellen ja pyöräillen. Samalla kasvatat kuntoasi ja säästät rahaa.

Kaupunkiliikenteessä juna on vähäpäästöisin kulkupeli. Linja-autolla liikkuminen kuluttaa myös vähemmän kuinhenkilöautossa matkustaminen.

Helsingissä raitiovaunu ja metrojuna sijoittuvat päästöiltään lähijunan ja linja-auton välimaastoon. Metron päästöjä lähijunaan verrattuna nostaa raskas asemainfrastruktuuri, joka kuluttaa paljon sähköä ja lämpöä.

Mopo ja skootteri ovat myös melko vähäpäästöisiä ajoneuvoja. Niitä kannattaa harkita oman auton käyttämisen sijasta, jos pyöräily ja kävely eivät ole mahdollisia.

Kauemmaksi matkustaessa kannattaa suosia junaa. Sen päästöt ovat henkilöautoihin verrattuna todella pienet. Autolla kulkiessa kannattaa suosia kimppakyytejä, jotta auton saa mahdollisimman täyteen. Henkilöautoista vähäpäästöisimpiä ovat sähkö- ja hybridiautot.

Ulkomaanmatkoilla lentäminen ja lauttaliikenne ovat päästöiltään suurimpia. Nämä matkustusmuodot ovat harvoin välttämättömiä: lomailla voi kotimaassakin, ja työkokoukset voidaan usein hoitaa puhelin- tai videoneuvotteluilla.
Lentäessä etenkin laskut ja nousut lämmittävät ilmastoa, joten jos lentämistä ei mitenkään voi välttää, kannattaa valita välilaskuttomia lentoja ja kompensoida lennoista syntyvät päästöt hankkimalla Gold Standard -sertifioituja päästövähenemiä.

Sähkön hankinta

Tee sähkösopimus sellaisen energiayhtiön kanssa, joka tuottaa mahdollisimman suuren osan sähköstäänuusiutuvilla energialähteillä. Tue kestävää uusiutuvan energian tuotantoa hankkimalla kyseisestä yhtiöstä Norppa-sähköä, mikäli sitä on vain saatavilla.

Työpaikalla ja koulussa

Oman kodin lisäksi myös työpaikka kuluttaa sähköä ja lämpöä. Toimistotyössä merkittäviä sähkön kuluttaja ovat tietokoneet ja sähköiset laitteet. Niiden turhaa käynnissä pitämistä kannattaa välttää.

Lähde: WWF

Muutama vinkki lisää:

Vaihda vihreään sähköön. http://www.vaihdavirtaa.net/

Lue täältä hiilijalanjäljen kompensoinnista. http://www.gaia.fi/fi/projektit/projektien_omia_sivuja/hiilijalanjalki/hiilijalanjaljen_kompensointi

Autoilun hiilijalanjäljen kompensointi. http://www.nordicoffset.fi/no.php?noPage=neutraldrive

Carbon offset. http://www.myclimate.org/en.html

Osta ekotuotteita. Ruohonjuuri Globe Hope Yalo

Suosi reilun kaupan tuotteita. http://www.reilukauppa.fi/

Joulu on tulossa, joten mieti tarvitseeko sinun antaa tavaroita lahjaksi vai voisitko mieluummin antaa lahjaksi palveluita. Esim. lahjakortin hierojalle.

Tai kenties voisit antaa ainakin osan joululahjarahoistasi niille joilla ei ole mitään. http://www.lahjaksilehma.fi/lahjakauppa/lahjavinkki?gclid=CInW-6vOv50CFcmEzAodnn3CWQ

No comments: