8.10.11

Sitruunamarenkipiiras


Taikina

100 g voita

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1 rkl vettä

Täyte

1 1/2dl sokeria

2 dl vettä

1 dl sitruunanmehua

1 sitruunan raastettu kuori

2 1/2rkl maissitärkkelystä

4 keltuaista

50 g voita

1 rkl vaniljasokeria

Marenki

4 valkuaista

1 1/2dl sokeria

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisijaltaan noin 24 cm) leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat.

Tee taikina: Sekoita kuivat ainekset pehmeään rasvaan. Lisää lopuksi vesi ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, ja nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Esipaista taikinaa 15-20min uunin alaritilätasolla.

Valmista pohjan paistuessa täyte: Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vakaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi tai pursota valkuaisvaahto sitruunatäytteen päälle. Kypsennä piirasta vielä noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Tänään leipasin tällaisen. Ihan hyvää oli.

No comments: