28.7.08

"Lisääntykää ja täyttäkää maa"


Tänään on taas noussut otsikoihin lisääntyminen.

Kuulin tuon Mooseksen ensimmäisestä kirjasta peräisin olevan lausahduksen hieman vanhemman puolitutun rouvan suusta tässä muutama viikko takaperin. "Nyt, kun nuo nuoret alkavat lisääntyä ja täyttävät maan." Enempää en jäänyt kuuntelemaan, vaan poistuin paikalta vähin äänin ja nopeasti. Ei tehnyt mieli jäädä hymistelemään, tällä kertaa.

Mooseksen kirjan luomiskertomuksen aikaan (kuka siihen sitten haluaa uskoa) meitä oli täällä kaksi: Aatami ja Eeva. Nyt meitä on tällä planeetalla 6,7 miljardia. Lähde: International Programs Center

Sosiaali- ja terveysministerimme, Liisa Hyssälä on taas tänään Helsingin Sanomien otsikoissa: "Hyssälä kannustaisi opiskelijoita lapsentekoon lisätuilla" Hyssälän mukaan synnyttäminen haittaa vähemmän opiskelua, kuin työssäoloa. Hyvä Hyssälä! Siitä taitaa olla tovi aikaa, kun rouva on itse opiskellut.

Aiheesta käydään kutkuttavaa keskustelua Hesarin keskustelupalstalla:

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Hyssälä+kannustaisi+opiskelijoita+lapsentekoon+lisätuilla/1135238146679

Lapsia pitäisi siis ehdoin tahdoin pukata tähän maailmaan, joka on jo ennestään ylikansoitettu. Suomalaisten ekologinen jalanjälki oli WWF:n raportin mukaan vuoden 2006 lopussa maailman kolmanneksi suurin.

"Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki on yli kolminkertaistunut vuodesta 1961 lähtien ja ylittää tällä hetkellä maapallon kestokyvyn jo noin 25 prosentilla. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, vuonna 2050 tarvittaisiin vähintään kaksi maapalloa tyydyttämään ihmiskunnan tarpeet kestävällä tavalla." Lähde: WWF

Ekologinen jalanjälki mittaa ihmisen kuluttamien uusiutuvien luonnonvarojen määrää suhteessa niiden uusiutumiskykyyn sekä ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen määrää suhteessa luonnon kykyyn sitoa hiiltä. Monimuotoisuuden mittarina käytetyn Living Planet -indeksin (LPI) laskemiseen on kerätty tieto 1300 selkärankaisten eläinlajien 3600 kannasta eri puolilta maailmaa (695 maalla elävää, 344 makean veden ja 274 mereistä lajia).
Lähde: WWF

Laske oma ekologinen jalanjälkesi: http://www.myfootprint.org/en/

No comments: